"Η δημοκρατία είναι το πιο αυταρχικό πολίτευμα, γιατί επιβάλλει στους πάντας τις ανεξέλεγκτες κι άτυπες παρορμήσεις του όχλου. Μ’ ένα δικτάτορα, κατά κάποιον τρόπο συζητείς λογικά, γιατί έχει πάντοτε μια δόση λογικής. Με τον όχλο, κάθε συζήτηση αποκλείεται. Μόνον να τον επηρεάσης μπορείς, αν είσαι δημαγωγός δηλαδή αν μεταχειρισθής επιχειρήματα χαμηλοτάτης ποιότητας, τα μόνα που ο όχλος μπορεί να κατανοήση. Ενας δικτάτωρ, αν βέβαια δεν είναι κτήνος, έχει κάποια γνώση και κάποιαν εκτίμηση προς τις προσωπικότητες της χώρας. Ο όχλος τις αγνοεί, κι ούτε παραδέχεται να κυβερνηθή από ανθρώπους που σκέπτονται. Η σκέψη για τον όχλο είναι αντιπαθής, ύποπτη κι επικίνδυνη. Εκείνο που τον επηρεάζει είναι τα ωραία λόγια κι η καταφερτζοσύνη. Η δημοκρατία κρατάει πεισματικά στο περιθώριο τις αξίες, εκτός αν αυτές καμουφλαρισθούν με τα χυδαία προσόντα που θαυμάζει ο όχλος."
Μ.Καραγάτσης.
Συμφωνώ με οσα λέει ο Μεγάλος Καραγάτσης.
Αν δημοκρατία είναι αυτό που ζούμε σήμερα τότε δεν με νοιάζει να με πούν και φασίστα.
Μ.Καραγάτσης.
Συμφωνώ με οσα λέει ο Μεγάλος Καραγάτσης.
Αν δημοκρατία είναι αυτό που ζούμε σήμερα τότε δεν με νοιάζει να με πούν και φασίστα.
Αγαπητέ μου φίλε, έχουμε συζητήσει και άλλωστε για την δύναμη των λέξεων, αλλά σκοπεύω να το θίξω σε προσεχές post.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα περί Δημοκρατίας ο λόγος. Κατ' αρχάς πώς θέλεις Δημοκρατία και όχλο όταν δεν υπάρχουν Δήμοι; Όταν ο μέγας Ι. Καποδίστριας πρότεινε Δημοκρατία οι χοντροέλληνες κοτζαμπάσηδες ονόμασαν έτσι αυθαίρετα ένα ρημαδοσυστηματάκι έμμεσης αντιπροσώπευσης. Ίσως και να λειτουργούσε σωστά αν οι αντιπρόσωποι διέθεταν ηθική, αλλά το πρώτο που φρόντισαν να καταστρέψουν ήταν τα πολιτικά κριτήρια (όταν σου λέω μετά για Πελοποννήσιους να το θυμάσαι αυτό). Αφού είμαστε του φαίνεσθαι και όχι του είναι, περίμενες οι εκπρόσωποί μας να λειτουργούν διαφορετικά;;;
Υ.Γ. Κι εμένα φασιστάκι με λένε εδώ και χρόνια και το θεωρώ και κομπλιμέντο.
Mα το θέμα Ηώς είναι πως αν υπήρχε άμεση αντιπροσώπευση τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα.Εχεις εμπιστοσύνη στόν όχλο;Πιστεύεις οτι οι αποφάσεις του είναι ανιδιοτελής και για το γενικό καλό;
ΑπάντησηΔιαγραφήπ.χ αν αύριο γινόταν δημοψήφισμα για το εάν θα έπρεπε η οχι να απολυθούν κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι τι πιστεύεις οτι θα ψήφιζαν;Εγω λέω πως θα ψήφιζαν οχι για πολλούς λόγους.Αυτό ομως θα ήταν καλό;Θες και άλλο ενα παράδειγμα;Ποιό ήταν το μεγαλύτερο λάθος του Ελευθερίου Βενιζέλου(οχι του σαπιοκοιλιά)που πληρώνουμε ακόμα και σήμερα;Το οτι έκανε εκλογές και ο "σοφός" λαός επηρεασμένος απο τους δημαγωγούς της αντιπολίτευσης ψήφισε αυτούς που του είχαν υποσχεθεί οτι θα γυρίσουν τα παιδιά απο το μέτωπο σπίτι.
Γύρισαν βέβαια,αλλα πως..
Δές αυτό το βίντεο και θα καταλάβεις πόσο εύκολο είναι να χειραγωγήσεις εναν άνθρωπο.Πόσο μάλλον τις μάζες.
http://www.youtube.com/watch?v=P7tVy88FTJE&NR=1
Ωκεανέ, έχεις δίκιο μέχρι ενός σημείου. Ο όχλος είναι εύκολο να χειραγωγηθεί. Ακόμη και ο καθένας μας ατομικά το κάνει κατά καιρούς επιβάλλοντας την προσωπικότητά του σε μιά ομάδα ανθρώπων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά η εναλλακτική είναι να αποθέσεις τις ελπίδες σου στην ηθική του ηγέτη. Και αυτή αποδεδειγμένα δεν υπάρχει. Ή αν υπάρχει φθείρεται γρήγορα. Πόσα παραδείγματα αλτρουιστών ηγεμόνων μπορείς να βρεις; Εμένα δεν μου έρχεται αυτή τη στιγμή κανένα κατά νου. Επομένως, το μη χείρον βέλτιστον. Καλύτερα η (χειραγωγημένη έστω) άποψη του λαού παρά η αυθαιρεσία του ηγεμόνα.
Το ξέρω ότι θα ακουστώ μπανάλ, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι Παιδεία. Με κεφαλαίο Π. Ούτως ώστε να μην μας πιάνουν κορόιδα εύκολα. Αλλά πού να την βρει ο Έλληνας; Στον καφενέ; Κι αυτή είναι η καταδίκη μας.
Για τον Βενιζέλο πάντως κάνεις λάθος. Η εθνική ανοησία του δεν ήταν οι εκλογές της 1ης Νοέμβρη αλλά το γεγονός ότι ενέδωσε στις μιλιταριστικές πιέσεις και δεν ακολούθησε το εφυέστατο αρχικό πολιτικό του πλάνο. Οι εκλογές τον χαντάκωσαν προσωπικά αλλά σε εθνικό επίπεδο η υπερφίαλη αλαζονεία του ραγιαδοέλληνα οδήγησε στην καταστροφή του '22.
Το '22 αν δεν άλλαζε η κυβέρνηση και οι αρχηγοί του στρατεύματος,τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ παιδεία πάει περίπατο όταν υπάρχει συμφέρον.
Η δημοκρατία δεν είναι εξουσία της πλειοψηφίας, αλλά υπεράσπιση της μειοψηφίας.Επίσης στη δημοκρατία το ένα κόμμα ξοδεύει όλες τις δυνάμεις του για ν' αποδείξει ότι το άλλο κόμμα είναι ανίκανο να κυβερνά τη χώρα. Συνήθως και τα δυο κόμματα αποδεικνύουν και το ένα και το άλλο. Η κυβέρνηση μπορεί να διορίζεται από μια χούφτα διαπλεκομένων, αλλά εκλέγεται από την πλειοψηφία των ηλιθίων.Όσο για τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο διάβασα στο διαδικτυο πολλές αναρτήσεις ότι το ονομά του το πραγματικό ήταν Μπεν Ζελόν (Βενιαμίν)μηπως ξέρεται κάτι περισσότερο γι' αυτά τα σκοτεινά χρόνια και μην βιαστείς να απαντήσεις αρνητικά Ωκεανέ όταν το αγαπημένο σου βιβλίο και δικό μου είναι τα ψιλά γράμματα της ιστορίας του Παναγόπουλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα και εγω αυτά που λές σχετικά με το όνομα του Βενιζέλου.Βέβαια τα γράφει κάποιος ο οποίος υπογράφει σαν Rudolf Hess και αυτό δεν τον καθιστά αμερόληπτο..
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα η βρώμα στην πολιτική είναι μεγάλη και αν διαβάσει κάποιος και "τα ψιλά γράμματα της ιστορίας" τότε θα κάνει εμμετό..
Προσωπικά θεωρώ αυτά που γράφει ο Rudolf Hess παρατραβηγμένα αν και δεν αποκλείω τίποτα.Εγω δεν είπα οτι η δημοκρατία είναι η εξουσία της πλειοψηφίας,είπα ακριβώς το αντίθετο,με την έννοια οτι μειοψηφία είναι οι κατέχοντες χρήμα και θέσεις εξουσίας.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη δικτατορία τη δοκιμάσαμε στην Ελλάδα πολλές φορές και είδαμε τα "καλά" της. Και οι άλλες χώρες που την δοκίμασαν απέκτησαν τις ίδιες εμπειρίες. Η παιδεία είναι το κλειδί. Κι όταν υπάρχει παιδεία, όπως στις κεντρικές και βόρειες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, το πολίτευμα λειτουργεί σωστά (στα μέτρα του εφικτού πάντα). Και ας μην ξεχνάμε ότι ο όχλος κατευθύνεται. Από δημοκόπους κι από κρυφίες, συχνά άνομες, επιδιώξεις. Δεν είναι λύση να βάλουμε έναν δικτάτορα να μας βόσκει (ή να μας βάλει στο γύψο...). Κάποιος (δεν θυμάμαι ποιός) είπε ότι η δημοκρατία είναι ένα κακό πολίτευμα, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιο λιγότερο κακό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέψου όμως να έχεις εναν δικτάτορα που να έχει και παιδεία..
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην σημερινή μας κατάντια πάω στοίχημα πως θα ήταν πολύ πιο δημοκρατικός..
Μα ο δικτάτορας είναι εξ ορισμού κακός και απαίδευτος. Δικτατορία σημαίνει βία. Σημαίνει να κάνεις ό,τι θέλεις χωρίς να δίνεις λογαριασμό, χωρίς κανενός είδους παρέμβαση, χωρίς αντίλογο, χωρίς εκλογές, με καταπίεση κατά τα του δικτάτορα ταγούστα. Αν είναι κάποιος τόσο βίαιος ώστε να γίνει δικτάτορας, δεν θα 'εχει τέτοια παιδεία ώστε να κυβερνήσει σωστά. Παιδεία και δικτατορία Είναι έννοιες αλληλοακυρούμενες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ σωστά τα λές,αλλά θα ήθελα να μου απαντήσεις σε κάτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς πάρουμε παράδειγμα τον ΓΑΠ(οχι οτι οι άλλοι είναι καλύτεροι).
Πιστεύεις οτι κυβερνάει δημοκρατικά;Οπως λές και εσυ στην τελευταία σου ανάρτηση άλλα έλεγε και κάνει ακριβώς τα αντίθετα.Αυτό είναι δημοκρατία;Eιδικά όταν τα μέτρα που παίρνει είναι κατά του λαού;Kαι για να σε προλάβω δεν μου λέει τίποτα απολύτως εάν καταψηφιστεί στίς επόμενες εκλογές.Και οι άλλοι θα κάνουν τα ίδια και χειρότερα.Τελικός χαμένος και πάλι ο λαός.
Mήπως δεν είναι βία όταν πάω να διαμαρτυρηθώ για τα μέτρα και πίνω εναν τόνο χημικά-δακρυγόνα και σφαλιάρες απο τα ΜΑΤ;Για ποιά Δημοκρατία μιλάμε;Eκείνη που ο λαός είναι κυρίαρχος την ωρα της κάλπης και την αμέσως επόμενη ο μαλάκας;Θεωρείς οτι ο ΓΑΠ και ο κάθε ΓΑΠ έχει παιδεία;
Η Δημοκρατια μας αυτοκαταστρεφεται διοτι κατεχρασθη το δικαιωμα της ελευθεριας και της ισοτητας, διοτι εμαθε τους πολιτες να θεωρουν την αυθαδεια ως δικαιωμα, την παρανομια ως ελευθερια, την αναιδεια του λογου ως ισοτητα και την αναρχια ως ευδαιμονια Ισοκρατης (436π.χ.-338π.χ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε μου πολύ εύστοχο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρα δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.Ας ελπίσουμε οτι θα ξαναβρούμε την παλιά καλή δημοκρατία μας.
Η Δημοκρατία είναι χάλια πολίτευμα αλλά καλύτερο από τα εναλλακτικά. Το πρόβλημα δεν είναι η Δημοκρατία, αλλά η "Δημοκρατία". Το δικό μας πολίτευμα. Έχουμε διακοσμητικό για Πρόεδρο, που τον εκλέγουν διακοσμητικοί βουλευτές βάσει κομματικής πειθαρχίας σε 2-3 αχυρανθρώπους που διάλεξαν 3-4 επιχειρηματίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό για να αλλάξει (με διαδικασίες άλλες από επανάσταση, αίματα, εθνικές ταπεινώσεις κλπ, χρειάζεται αλλαγή στο Σύνταγμα. Π.χ. Προεδρική Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος να εκλέγεται από τον Λαό και να έχει θεσμικές εξουσίες. Οι βουλευτές επίσης και να είναι μόνο νομοθετικοί. Και παρακτικά άμισθοι. Το εκτελεστικό είτε να εκλέγεται είτε να διορίζεται από τον Πρόεδρο, αλλά να απολύεται αν άλλα λέει και άλλα κάνει. Πες το Γαλλικό μοντέλο, πες το Αμερικάνικο, πες το ότι θές, αλλά ΛΑΪΚΗ εκπροσώπηση, ευθύνη.
Δεν έχουμε Δημοκρατία, έχουμε 300 ηλιθίους που εγκρίνουν προαποφασισμένους νόμους και εκλέγονται βάσει του ποιό χρώμα μας αρέσει.
Ετσι όπως τα είπες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμπληρώσω πως και ο λαός είναι πολύ βλάκας και έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης.
Έτσι πέρασα να δω τι κάνεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ζαβολιαρα μνημη ενόχλησε την περιέργειά μου.